Gleden ved å gi

Gleden ved å gi og motta

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Når man tenker på det å gi, tenker man kanskje på julegaver eller bursdagsoverraskelser. Men det er en annen type givervirksomhet som vekker en dypere følelse av tilfredsstillelse, nemlig å kunne støtte et lokalsamfunn gjennom dugnad. Midt i hjertet av denne tradisjonen finner vi entusiasme og engasjementet til ulike gruppeaktiviteter som dugnad- or idrettslag. Tenk deg følelsen når hele idrettslaget drar på en turnering takket være fellesskapets innsats. Eller når skolen får nok midler til den etterlengtede klasseturen. Å gi i denne sammenheng innebærer å selge produkter eller tjenester, og i retur får man ikke bare midler, men også en uforglemmelig opplevelse av samarbeid og lagånd.

Bygge et sterkt og samlet lokalsamfunn

Dugnadsarbeid har en unik evne til å samle mennesker. For eksempel kan et bake- eller vaffelsalg virke som noe smått, men det bidrar til å skape et solid grunnlag for fellesskap og vennskap. Innsamlingsaksjoner gjennomført av skoler og idrettslag gir ikke bare deltakerne et felles mål, men skaper også en platform hvor både barn, foreldre og lokale bedrifter kan samarbeide og styrke lokalsamfunnet. Det er denne følelsen av samhørighet som senere reflekteres i de personlige gavene vi gir hverandre – et symbol på felles innsats og suksess.

Bidrag som teller

Det fantastiske med Dugnaden er at hver enkelt innsats, stor som liten, bidrar til et større mål. Det å bidra med det man kan, enten det er å selge lodd, vaske biler eller arrangere en konsert, skaper en følelse av betydning og tilhørighet. Man kan tenke på Ola, 9 år, som med stolthet solgte flest kalendere til bygdas folk, eller fru Hansen, 76, som strikket varme luer til hele fotballaget. Disse bidragene, så forskjellige de kan være, legger ikke bare til rette for suksess i dag, men sår også frøene for en sterk og inkluderende kultur for fremtidige generasjoner.

Dugnad: mer enn bare innsamling

Dugnad er mye mer enn et middel for å samle inn penger; det er et verktøy for realisering av drømmer og oppnåelse av mål. Det å delta i dugnad styrker en følelse av solidaritet og samhørighet, både blant barn i et klasserom og voksne i et idrettslag. Det er denne følelsen av medvirkning og felles innsats som ofte leder til suksess i felles prosjekter og legger grunnlaget for et sterkere samfunn i fremtiden. Videre går betydningen av dugnad utover det øyeblikkelige – det lærer unge verdien av hardt arbeid og viser betydningen av fellesskap i praksis, noe som er uvurderlig i dannelsen av fremtidens samfunnsborgere.

Vurder denne siden

Klikk på en stjerne